Metų apžvalga: saugi ir tausojanti praktika

Metų apžvalga: saugi ir nervus tausojanti praktika tiems, kam atrodo, kad nieko gero neįvyko - ir visiems kitiems.

Ariadna Žilevičienė

12/29/20232 min read

Žvelgiant atgal, turbūt dažnas iš mūsų pasakys, kad 2023 metai buvo sudėtingi (ir vėl!). Ir nors analizuojant nueinančius metus sunku įžvelgti kažką gero kai pasaulyje, visai netoli mūsų, vyksta karai, manau, kad esame sau skolingi visgi pasistengti ir atrasti tuos gerus dalykus, už kuriuos galėsime prisiminti šiuos metus su dėkingumu. Noriu pasidalinti viena praktika metų užbaigimui (autorė A. Dateshidze), kurią pati atlieku kasmet. Pasiruoškite rašyti ir galbūt net piešti :)

2023 išties buvo pilni įvykių - įvairiausių, skausmingų, džiugių, pozityvių ir nelabai. Tam, kad galėtume už negatyvių įžvelgti gerus dalykus, įsivaizduokime savo metus kaip didžiulį tortą: kiekvienas gabalėlis yra 2023 metų mėnuo. Jei esate meniškos prigimties - nusipieškite, jei mėgstate schemas - pasidarykite “pie chartą”. Vieni torto gabalai bus didesni (tie mėnesiai buvo gausūs įvykių), kai kurie – mažesni. Jei norite, galite mėnesius apjungti į sezonus (žiema, pavasaris, vasara ir ruduo), bet man labiau patinka įsižiūrėti į kiekvieną mėnesį atskirai. Kiekvienas torto gabaliukas turės savo skonį, tekstūrą, papuošimą, bus unikalus ir nepanašus į kitą.

Dabar pažvelkime į kiekvieną gabalėlį atidžiai.

  • Kas jums patiko kiekviename kąsnelyje? Ką norėtumėte pasiimti su savimi į kitus metus? Kas buvo skaniausia?

  • Ar buvo kas nors neskanu, rūgštu, kartu? Ką su tuo darėte - išspjovėte ar prarijote lyg niekur nieko? O gal perleidote neskanų gabalą kitam?

  • Ar buvo kas nors sudėtingo, nepatogaus, bet jūs susitvarkėte, nugalėjote sunkumus?

  • Ką kitais metais darytumėte kitaip? Kas 2023 metais nepasiteisino?

  • Kas labai labai įsiminė? Kokios ypatingos vyšnaitės puošia jūsų tortą?

Neskubėkite, užsirašykite prisiminimus ant lapo ar į dokumentą kompiuteryje. Jei visiškai niekas neateina į galvą, palikite tą mėnesį tuščią ir grįžkite prie jo vėliau. Ma padeda atsivesti google kalendorių, bet darykite, kaip jums patogiau.

Pažiūrėkite į savo torto visumą. Kokius jausmus sukelia šis desertas? Koks jausmas žinoti, kad patys iškepėte ir išragavote tokį skanėstą? Juk ne tik valgėte, bet ir kepėte iš po ranka pasitaikiusių produktų. O gal kruopščiai rinkote ingredientus?

Kokius jausmus tai dabar sukelia? Kokie išgyvenimai, kokios mintys, kokie pojūčiai gimsta galvoje ir kūne? Kokius sprendimus norite priimti?

Mano 2023 m. tortas buvo labai riebus ir intensyvaus skonio, ir nors labai aiškiai, kaip niekada anksčiau suvokiu, kad pati jį tokiu padariau, to intensyvumo ir skonių samplaikos ne visada tikėjausi ir vertinau. Dėkoju už šiuos metus ir su nekantrumu laukiu, ką man pasiūlys 2024…

P.S. Jei techniką atliksite, parašykite man Linkedine, Facebooke ar Instagrame, kaip jums sekėsi, būčiau dėkinga.

Photo by Storiès on Unsplash